Un studiu recent, realizat de cercetătorii olandezi, arată că atunci când credem că prietenii sau colegii noştri sunt infideli, devenim la rândul nostru mai predipuşi să înşelăm.
Asta se întâmplă pentru că infidelitatea, deşi considerată un comportament greşit din punct de vedere social, începe să fie percepută drept un fenomen larg răspândit, ceva ce face foarte multă lume.
Şi, dacă aproape toată lumea face asta, atunci noi vom considera că greşeală este mai mică, mai puţin gravă, mai uşor de acceptat.
Cercetătorii au observat de asemenea că, aşa cum spune şi proverbul, cine se aseamănă se adună. Deci, un bărbat infidel va avea mai mulţi prieteni la rândul lor infideli.
Poate fi vorba de o simplă potrivire de caracter, sau de o influenţă venită din partea prietenilor, dar cercetătorii nu ştiu sigur care este explicaţia.
Infidelitatea celor din jur este însă deseori percepută greşit, exagerat. Un motiv pot fi ştirile foarte numeroase despre vedete care îşi înşală partenerul.
O altă explicaţie este că oamenii au tendinţa să aibă o impresie mai bună despre ei înşişi şi mai proastă despre alţii.
În cadrul studiului, mai mulţi studenţi au fost întrebaţi în ce măsură poate fi acceptabilă infidelitatea într-o relaţie şi ce părere au despre fidelitatea sau infidelitatea altor studenţi.
Cei mai mulţi subiecţi au estimat greşit infidelitatea altora şi au considerat că alţii înşală de 3 ori mai mult ca ei.
Din păcate, în urma acestor impresii greşite, cei mai mulţi oameni ajung să îşi schimbe comportamentul, pentru a se alinia normei în care cred.
Sursa: NY Mag